Het aardgas komt beschikbaar voor Nederlandse en Duitse huishoudens, en dus ook voor Borkum. Borkum bevindt zich in het centrum van de energietransitie, met een windmolenpark vlak voor de kust en op 20 km afstand een gaswinningsproject. Het is voorstelbaar dat de kennis van de ondergrond en de energietransitie ingezet kan worden voor energievraagstukken op het eiland. Daarover gaan we graag in gesprek.
Vragen tijdens informatieavond op het eiland Borkum (maart 2023)
Komt er een (ander) boorplatform dichter bij Borkum?
Nee.
Wat nemen jullie mee uit de informatiebijeenkomst op Borkum en uit gesprekken met stakeholders?
Het is goed om de zorgen en vragen te horen en met elkaar van gedachten te wisselen. We komen niet om mensen te overtuigen, maar we willen wel iedereen zo goed mogelijk informeren. Dat doen we al sinds 2018 en dat willen we blijven doen.
Wat gebeurt er als er geen Duitse vergunning komt?
Op 3 juni 2022 heeft de Nederlandse overheid een definitieve vergunning gegeven voor dit gasontwikkelingsproject. Op basis daarvan heeft ONE-Dyas in september 2022 een definitieve investeringsbeslissing genomen en is gestart met de concrete voorbereidingen. De planning is om in augustus 2024 het eerste aardgas beschikbaar te hebben voor de Duitse en Nederlandse huishoudens. Met de Duitse vergunning kan ook uit de Duitse putten aardgas gewonnen worden en is het potentieel van aardgas groter.
Zijn de onderzoeken die gedaan zijn wel onafhankelijk, aangezien ze door ONE-Dyas betaald zijn?
De onderzoeken zijn uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers van bekende, gerenommeerde en internationale instituten met een goede reputatie. Conform de wet, draait niet de belastingbetaler maar de aanvrager van de vergunning op voor de kosten van deze onderzoeken. De overheid en diverse raadgevend instanties beoordelen vervolgens deze onderzoeken.
Het eiland ligt in een vaarroute, tussen de windparken, voor een industriegebied en grenst aan de Waddenzee. Zijn de cumulatieve effecten niet teveel?
De Noordzee kent vele gebruikers. De cumulatieve effecten zijn allemaal onderzocht in het MER en UVP. Daaruit blijkt dat dit gaswinningsproject in de Noordzee past binnen de ruimtelijke planning van de Noordzee en dat de impact verwaarloosbaar is.
Wat doet ONE-Dyas aan de horizonvervuiling, waardoor het toerisme kan afnemen?
Op diverse plekken in de Noordzee, soms op slechts een paar kilometer afstand van de kust, staan gaswinningsplatforms en windparken. Het platform N05-A komt op 20 kilometer afstand uit de kust te staan. Uit onderzoek blijkt dat de zichtbaarheid vergelijkbaar is met dat van passerende schepen. Bij helder weer is het platform circa 30% van de tijd zichtbaar. Het platform is breder en daardoor lager dan andere gaswinningsplatforms. De hoogte vanaf de zeebodem is 37,5 meter en vergelijkbaar met het transformatorstation in het windmolenpark Riffgat. Windmolenpark is vlak voor de kust van Borkum zichtbaar.
Wat is het risico op tsunami’s?
De risico’s op tsunami’s is onderzocht in het bodemdalingsrapport dat is opgesteld door een gerenommeerde onderzoeksinstituut. De kans is nihil. In het onrealistische geval dat er bodemtrillingen optreden, is er geen impact op de dichtstbijzijnde eilanden.
Wie zegt dat de bodemdaling niet veel meer dan 2,6 cm wordt?
De onafhankelijke onderzoekers van gerenommeerde onderzoeksinstituten komen tot deze conclusie. Deze resultaten zijn beoordeeld door de diverse raadgevende instanties en op basis daarvan heeft de Nederlandse overheid de vergunning afgegeven.
Wie draait er op voor de kosten bij verontreiniging?
Uit alle onderzoeken blijkt dat de impact op de omgeving (ver) beneden de gestelde, strenge milieunormen blijven. Mocht er toch verontreiniging optreden, dan is ONE-Dyas daarvoor verzekerd.